Werking airconditioning

Home > Airconditioning > Werking airconditioning

Wanneer men denkt aan airco denkt men vaak aan één functie, namelijk koelen van lucht, maar deels afhankelijk van het type kan een airco daarnaast ventileren, verwarmen, luchtvochtigheid regelen en lucht zuiveren.   direct offertes aanvragen
airco

Deze functies zijn allemaal onderdeel van natuurkundige processen die de basis vormen van de werking van een airco: verdampen en condenseren. Bij het verdampen wordt warmte onttrokken van de omgeving om vloeistof om te zetten naar gas. Condenseren is het omgekeerde principe hierbij wordt warmte afgegeven aan de omgeving om gas om te zetten naar vloeistof.

Wanneer een airco wordt gebruikt om een ruimte te verkoelen, zal door middel van een ventilator warme lucht aangezogen worden. De warme lucht word langs een koelelement geleid, waar een koelvloeistof zit die op een lage temperatuur verdampt en daarbij warmte aan de lucht onttrekt. De lucht koelt hierdoor af en stroomt vervolgens de kamer in.

Wanneer een airco een ruimte verwarmd door middel van een warmtepomp gebeurt het omgekeerde. Buitenlucht wordt naar binnen gezogen en zorgt ervoor dat de gasvormige koelstof condenseert en vloeibaar wordt. Bij het condenseren wordt warmte afgegeven aan de lucht, de temperatuur van de lucht neemt hierdoor toe en stroomt vervolgens de kamer in. Dit kan zelfs wanneer het buiten vriest.

Ontvochtigen gebeurt ook op basis van natuurkundige processen, koude lucht kan namelijk minder vocht bevatten dan warmere lucht. Tijdens het afkoelen van warme lucht ontstaan hierdoor condensdruppels (die je ook wel op de spiegels ziet na een warme douche). De condensdruppels worden afgevoerd en de koude lucht die de kamer weer instroomt bevat minder vocht.

Ventileren vind in bepaalde type airco’s plaatst tijdens het verkoelen en verwarmen, de lucht stroomt daarbij namelijk van binnen naar buiten en vice versa. Wanneer er een filter in de airco zit wordt tijdens alle processen ook de lucht gezuiverd van stoffen, pollen en rook. Deze functies werken vooral bevorderend op de gezondheid van mensen met allergiën.

Bij aanschaf van een airco is het belangrijk rekening te houden met de functies die het bezit, zo kunt u gedurende het gehele jaar optimaal genieten van een comfortabel atmosfeer in huis of op kantoor.

Ervaringen van andere bezoekers

Airco offertes snel ontvangen
"Na het insturen van mijn verzoek voor airco's ontving ik al binnen enkele dagen meerdere offertes. Ben tevreden over de geleverde kwaliteit en geef deze service een ruime voldoende."
Toegevoegd: E. Bernard uit Antwerpen
Waardering: 7/10 Rating starRating starRating starRating half starRating no star

Fijne offerte website
"Ik heb de aanvraag snel kunnen aanvragen en de offertes ook binnen een week binnengekregen. Deze website is erg flexibel en je kunt eventueel afzien van de opdracht. Echt aan te raden dus!"
Toegevoegd: R. Jansens uit Brussel
Waardering: 7/10 Rating starRating starRating starRating half starRating no star

Airco tip!

Laat uw airco regelmatig nakijken en onderhouden door een specialist om zo gezondheidrisico’s uit te sluiten.

Meer informatie?

Hoewel het principe van airconditioning simpel is, is de techniek ingewikkelder. Onderstaand treft u pagina's waarin alle facetten rondom airconditioning worden uitgediept: