Airco termen

Home > Airco termen

Airconditioning is een onderwerp waarbij de termen niet vanzelfsprekend zijn. Veel Engelstalige benamingen en afkortingen worden gebruikt. Laat staan de technische benamingen, die voornamelijk bekend zijn bij professionals. Echter vindt u in deze terminologie ook woorden die men vaak gebruikt bij airconditiniong, maar mogelijk toch vragen kan oproepen.   direct offertes aanvragen
airco

Onderstaand ziet u op alfabetische volgorde een uiteenzetting van termen gerelateerd aan airconditioning.

Airconditioning
Systeem dat de temperatuur (en vochtigheidsgraad) regelt in een bepaalde omgeving/ruimte.

Airco met warmtepomp (inverter technologie)
Wanneer de airconditioning is uitgerust met een warmtepomp betekend dit dat de installatie, naast koelen, ook een ruimte kan verwarmen. Hierdoor is de installatie in staat energiezuiniger in een ruimte het klimaat te beheersen.

Binnenunit
Onderdeel van het airconditioningsysteem dat inpandig is geplaatst.

BTU
De waarde waarmee veelal het koelvermogen van de airco installatie wordt uitgedrukt. BTU is de tegenhanger van de Watt. 1 Watt is 3,4121 BTU.

Buitenunit
Onderdeel van het airconditioningsysteem dat aan de buitenkant is geplaatst.

Condenseren
Het proces dat gas omvormt tot vloeibare stof.

Inverter
Het systeem dat is afgesteld om op energiezuinige wijze een ruimte op temperatuur te brengen en te behouden.

Mono/single Split
Betreft het gehele airconditioning systeem dat zowel over een binnen unit beschikt, als ook over een buiten unit. Op een mono split kan je meerdere units aansluiten zodat diverse ruimtes tegelijkertijd verkoeld (of verwarmd) worden.

Multi split
Op multisplit kunnen op de buitenunit diverse types binnen units aangesloten worden. Dus 1 unit van buiten zichtbaar, meerdere units binnenshuis geplaatst in diverse ruimtes.

UBF – ACA
Het UBF – ACA is een groepering van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Koude en Luchtbehandeling. Bedoeld voor installateurs van koeltechnische apparaten en airconditioning.

Verdampen
Het proces dat vloeibare stoffen omzet tot gassen.

VRF-systeem
Dit is een airco systeem waarmee grote ruimten voorzien kunnen worden van airco. U kunt bijvoorbeeld meerdere binnenunits op meerdere buitenunits aan laten sluiten. Waar zien we dit? Bijvoorbeeld in grote kantoorpanden, fabrieken, schoolgemeenschappen, et cetera.

Warmtepomp
Verwarmingssysteem dat (warme) lucht vanuit buiten efficiënt omzet naar warmere lucht om een ruimte mee te verwarmen.

Meer informatie?

Hoewel het principe van airconditioning simpel is, is de techniek ingewikkelder. Onderstaand treft u pagina's waarin alle facetten rondom airconditioning worden uitgediept: